Äldre version av webbläsare!
För en bättre upplevelse behöver du uppdatera din webbläsare. Kolla efter senaste versionen: Chrome Firefox Opera Safari (only Mac)
Kondens bildas när varm fuktig luft kyls ner. Denna kondens syns på utsidan av ditt glas. Ju bättre isolervärde glaset har – desto mer kondens kan bildas. Detta fenomen uppstår oftast på hösten eller våren när det är stora temperaturskillnader. Kondensen försvinner när solen går upp eller om det blåser.
Orsaken beror på att värmen inomhus inte orkar värma upp det yttre glaset och torka kondensen. Så med andra ord – kondens är ett tecken på ett välisolerat glas. Har man mellanglasspröjs som i detta fallet (se film nedan) leder aluminium-spröjsen värmen till det yttre glaset – därav är det mindre kondens just där.
Hade man haft varmkantlist istället för aluminiumkantlist i glaskassetten hade det förbättrat isolervärdet och kondens hade gått något längre ut på glaset. Men i detta fall då det är aluminiumkantlist, leder detta värmen ut till det yttre glaset. Detta kallar man för köldbrygga. Med varmkantlist får man en så kallad ”bruten köldbrygga”. Vi rekommenderar alltid varmkantlist – bättre isolervärde – men även betydligt snyggare.
Kondens på insidan är oftast ett tecken på hög luftfuktighet och dålig ventilation. Oftast kan man uppleva det i sovrum och då bör man se över sin ventilation för bättre syresättning. Ventilation är A & O för bra välmående. Dålig ventilation kan orsaka huvudvärk, depression och även andra sjukdomar.
Har du kondens mellan glasen är det läckage på ditt glas. Kontakta då din fönsterleverantör – oftast täcks detta av din garanti om det är inom garantitiden.
Boverket har en rekommendation att ett fönster bör ha ett u-värde på 1,0 eller lägre.
- Det minskar uppvärmningen i ditt hus som leder till mindre påverkan av miljön.
- Reducerar uppvärmningskostnaderna
- Oftast har det även bättre ljudreducering
- Minskar risken för kallras